söndag 23 november 2008

Studentflak - en upplevelse för livet!

Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen men nu är det dags igen. Ett av mina bästa minnen från bilar har egentligen inte så mycket med bilar att göra. Det var mitt studentflak som jag åkte tillsammans med min klass. Det var en härlig känsla att känna att man var klar med något och dela den med några av dem man upplevt mest saker och gått igenom svårast prövningar tillsammans med!

Vi hade grymt tur med vädret och hade dessutom turen att få en riktigt bra DJ! Så det var fullt ös från det att vi lämnade skolan (för sista gången!) till att jag blev avlämnad hemma efter två timmar. Tack Studentflak.com som hjälpte oss att fixa en underbar dag!

fredag 8 augusti 2008

Ommiljobilar.se

Hittade precis en ny sida om miljöbilar, www.ommiljobilar.se. Än så länge finns det bara några få artiklar men mer är att vänta i framtiden. Miljöbilar är ju ett ämne som har disktuterats tidigare på bloggen och som bara blir mer och mer aktuellt. Sedan i somras är det t ex tillåtet att efterkonvertera bilar till mlijöfordon.

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 7 juli 2008

Sommardäck

Kanske känns lite konstigt att skriva ett inlägg om sommardäck såhär mitt i juli. Vid det här laget måste väl alla ha fått på sina sommardäck. Dock är det ju meningen att den här bloggen ska vara så tidlös som möjigt så att det här inlägget ska kunna plockas fram av någon som vill läsa det i februari nästa år eller året efter det.

När du ska köpa sommardäck finns det en del saker att tänka på. Först och främst måste du ju kolla så att däcken är i rätt storlek. Köper du bilen direkt i butik så kan de hjälpa dig så att du får rätt storlekt. På vissa sajter på nätet som säljer däck kan du fylla i vilken bilmodell du har så kollar de mot en databas vilken storlek du ska ha. Ett exempel på en sådan sida är Bythjul.com.

Sedan är det viktigt att kolla när däcket är tillverkat. Gummit förstörs nämligen med tiden och det är viktigt att däcket inte är mer än årsgammatl vid köpet. Annars ska du inte betala fullpris.

Det finns fler saker att tänka på. För fler tips finns en lista med tips på Köpadäck.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 9 juni 2008

Uppkörning

Efter att ha klarat de steg som jag tidigare beskrivit här på bloggen är det dags för det sista och mest avgörande - uppkörningen. Uppkörningen kostar ca 1000kr i avgifter så det är bäst att du känner dig väl förberedd. Sedan är det bara att ge järnet!

Tips
  • Ta det lugnt - tänk att det är en vanlig körlektion.
  • Ge inte upp! Ett motorstopp behöver inte betyda att det är kört!
  • Var fokuserad och gör inte enkla misstag!
  • Lycka till!

lördag 7 juni 2008

Teoriprov

Efter att du klarat halkbanan måste du även skriva ett teoriprov innan du kan köra upp för ditt körkort. Teoriprovet innehåller både frågor om vad man ska göra vid olika situationer och vad olika vägskyltar betyder. Provet görs på dator och man får således reda på sitt resultat direkt efter avslutat prov. Provet är sedan giltigt i ett år, så man måste klara uppkörningen innan dess. Annars får man göra om teoriprovet.

Det finns gott om datorprogram som förbereder dig inför teoriprovet. Testa att googla lite så hittar du garanterat ett antal.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Styling

Att styla sin bil är ett sätt att stick ut lite och dra åt sig mer uppmärksamhet på vägarna och ett billigt sätt att få sin bil att framstå som betydligt dyrare och häftigare. Ett par häftiga lyktor, lite schysstare navkapslar, etc. gör din gamla Volvo till ett vrålåk! Mycket styling går att göra själv. På internet finns det en del bra butiker som säljer stylingprylar till bilar. Några exempel är:


Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 3 juni 2008

Halkbanan

Här kommer nästa del i min inläggsserie om att ta körkort. När du har övningskört ett tag kanske du känner att det är dags att ta itu med det första delprovet, som egentligen inte är ett prov utan en utbildning, riskutbildningen. Riskutbildningen kallas även för halkbanan i folkmun och går ut på att man ska träna på att köra på halt underlag, samt att ta klara sig i svåra situationer i trafiken.

Utbildningen genomförs på olika trafikövningsplatser i landet och priset bestäms av den enskilda trafikövningsplatsen. När du har blivit godkänd i utbildningen så är det trafikövningsplatsen som meddelar Vägverket det och du kan sedan genomföra teori- och körprov.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag 31 maj 2008

Körlektioner

Att övningsköra privat är ett mycket bra sätt att lära sig köra bil. Att ta några körlektioner kan dock vara det där lilla extra som gör att man klarar uppkörning. Körlärarna på trafikskolorna vet nämligen precis vad som krävs på uppkörning och kan ge dig tips som kan vara skillnaden mellan att kugga och inte. Jag rekommenderar att till en början övningsköra mest privat och kanske lägga in någon enstaka körlektion för att sedan ta ett antal körlektioner precis innan uppkörningstillfället. Många trafikskolor har rabatterat pris på 10 körlektioner. Ett sådant paket kan vara smart att köpa för att sprida ut över instuderingstiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 28 maj 2008

Bakgrundsbild med bildmotiv

En schysst bakgrundsbild med bilar hittar du här. Det var allt för denna gång! =P

Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 26 maj 2008

Introduktionsutbildning

Om du vill övningsköra privat måste du, efter att ha ansökt om tillstånd att ta körkort, gå en introduktions, både elev och handledare. Kursen hålls av olika privata körskolor, kolla på Trafikskola.se för att hitta en nära dig.

Kursen tar drygt tre timmar och kostar va 400kr per elev/handledare. Det är alltså ganska dyrt att ta körkort. Redan efter att ha ansökt om att ta körkort och kod introduktionsutbildningen så är man uppe i nästan 1500kr. Då har man ändå inte tagit en enda körlektion, gjort teoriprov eller kört upp...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag 24 maj 2008

Chiptrimning - få ut max av din bil

Genom att chiptrimma kan man få ut max av sin bil. Många bilar har bättre hårdvara än som utnyttjas, men genom att manipulera mjukvaran får man ut dess fulla potential. Följande fördelar kan man få genom att trimma sin bil:
  • Sparar pengar - genom att trimma bilen kan man minska bränsleförbrukningen och således spara stora belopp varje år.
  • Bra för miljön - av samma anledning som ovan är en trimmad bil miljövänligare.
  • Effektivare - genom chiptrimmning kan du även få högre topphastighet och bättre acceleration.
  • Säkrare - med bättre acceleration kan du lättare ta dig ur trånga situationer i trafiken.
Läs mer om chiptrimning på Racimax.com.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 22 maj 2008

Ta körkort - körkortstillstånd

Jag håller just nu på att hjälpa min son med att ta körkort och tänker därför skriva lite om det här på bloggen. Det är en rad steg du måste gå igenom för att få ta körkort. I det här inlägget tänkte jag ta upp det första steget, att ansöka om körkortstillstånd. Resten av stegen tar jag i separata inlägg.

Det första man måste göra på vägen mot körkortet är att ansöka om tillstånd att ta körkort. Det gör du genom att fylla i två blanketter och skicka in dessa till länsstyrelsen. Du måste även göra en synundersökning till hälsoblanketten.

Prövningen kostar 22okr som måste vara betalda innan prövningen kan genomföras. Kom även ihåg att skicka in den i god tid då det tar ett tag innan den behandlas.

Länkar:


Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 20 maj 2008

Skärmsläckare med F1-bilar

Dagens inlägg består bara av ett tips på en skärmsläckare. Denna skärmsläckare tycker jag är riktigt grym. Den består av bilder på F1-bilar från 2001 och lyckas ibland få mig att resa mig från datorn för att få se coola bilder.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 18 maj 2008

Vinterdäck

Även om sommaren precis är på väg kan det vara läge att redan nu börja fundera på att köpa vinterdäck. Du kan hitta billiga vinterdäck så här års eftersom många försäljare har rea på vinterdäck på våren. Det kan även löna sig att köpa däcken på nätet, då det i många fall är betydligt billigare. Om du funderar på köpa vinterdäck på internet är följande länkar att rekommendera:
Dubbat eller friktionsfritt?
När du ska köpa vinterdäck är det viktigt att bestämma sig för om man ska ha dubbdäck eller friktionsdäck. Dubbdäck är anpassade för is och snö medan friktionsdäck passar bättre för slask, etc. Vilket alternativ som passar bäst beror självklart på var du bor och var du kör mest och din ekonomi. Dubbdäck är betydligt dyrare. Dessutom är det miljövänligare med friktionsdäck då dubbdäck sliter upp en del hälsoskadliga partiklar. Friktionsdäck är alltså antagligen ett bättre alternativ om du främst kör i städer i södra Sverige.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 16 maj 2008

Fordonsvärdering

En tjänst som du kan ha nytta av om du ska sälja såväl som köpa bil är fordonsvärdering. Det går till så att du anlitar ett företag för att värdera din bil. Företaget värderar sedan din bil utefter ett antal faktorer, t ex model, antal mil den har gått och ålder. Vad som värderingen grundas på varierar självklart lite mellan företagen.

Värderingen är självklart inte klockren, då den inte tar med faktorer som förslitning på bilen, mm. Det funderar dock bra att använda som riktvärde vid köp eller försäljning. Vad som är viktigt att tänka på att det inte alltid framgår så tydligt att tjänsten kostar något. Det finns dock gratisalternativ. Här är några exempel på aktörer inom fordonsvärdering:
Både Bilpriser och DN är gratis, medan Fordonsvärderingen AB kostar pengar. Å andra sidan får du svar via SMS samt skriftligt intyg av Fordonsvärderingen AB.

onsdag 14 maj 2008

Bakgrundsbild med bil

För oss biltokiga blir det lätt mycket bilar kring oss. Modeller på hyllorna, posters på väggarna, kalendrar, mm. Ett annat sätt att fylla sitt liv med bilar lite till är en schysst bakgrundsbild på datorn. Det finns gott om snygga bilder på internet, t ex den här najsa porschen. Googla lite själv så hittar du mängder av ögongodis!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 8 maj 2008

Bilimport från Tyskland

Att importera bilen istället för att köpa den i Sverige kan ibland ha ekonomiska fördelar. Ett av de länder som det är vanligast att man importerar bil ifrån är Tyskland. Såhär går du tillväga, steg för steg, när du ska importera bil från Tyskland:

Hitta bilen
Det första du måste göra är självklart att hitta den bil du ska köpa. När du hittat en bil du är intresserad av är det dags att höra av sig till köparen. Ställ mycket frågor och se gärna till att få kopior på registreringsbevis, kvitton, mm på bilen.

Slå till
När du hittat en bil du vill ha är det dags för att slå till. Innan du köper bilen bör du dock försäkra dig om att du verkligen går med vinst på att importera bilen genom att jämföra med de svenska priserna.
Behöver du låna pengar rekommenderar jag att du går till en bank i Sverige.

Nu börjar det bli dags att resa ner. Antingen flyger du ner eller så tar du med dig en kompis bil så kan ni sedan köra varsin bil hem. Vilket som beror lite hur nära en flygplats bilen finns och var i Sverige du bor.

Testa bilen
När du väl är hos bilhandlaren gäller det att du testar bilen noga. Finns det några dolda fel, etc. gäller det att upptäcka dessa innan du köper bilen.
Om du sedan bestämmer dig för att köpa bilen så är det dags för det som många tycker är lite läskigt, medan somliga älskar det; prutning. Det är ganska enkelt att få ner priset lite och det skadar ju inte att försöka!

Registrera bilen och teckna försäkring
Sedan är det dags att registrera bilen i Sverige. Det gör du hos Bilprovningen. Hör av dig till de och boka tid.
Du behöver även teckna bilförsäkring. Här kan du läsa mer om bilförsäkring.

Nu har du din nya bil, färdig att åka med i Sverige!

Läs mer om Bilimport från Tyskland.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 1 maj 2008

Formel 1

Nästan allt hittills på den här bloggen har handlat om att köpa bil. Den ursprungliga tanken var ju dock att det här skulle vara en bredare blogg om bilar och jag tänker nu försöka återgå lite till ursprungstanken.

Det här inlägget ska handla lite allmänt om Formel 1, som är den kanske största bilsporten sett till pengarna. Formel 1 körs på korta banor, som kör massor av varv. Bilarna är ensitsiga och mycket lätta, vilket gör att de kan komma upp i enorma hastigheter. Såvitt jag vet finns det inte någon annan bilsport där man kommer i sånna hastigheter, undantaget kanske Indycar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 28 april 2008

Biltorget

Här kommer det sista tipset på annonsplats där du kan kolla om du ska sälja din bil, Biltorget.se. Biltorget tillhandahåller en mycket avancerad sökmotor så om du har en något ovanlig modell du ska sälja så kan det vara ett alternativ att annonsera på Biltorget då nischade köpare lätt kan hitta din bil.

Dessa tips på annonsplatser fungerar självklart omvänt att leta på om du ska köpa begagnad bil istället. Styrkorna hos sidorna är självklart desamma, fast tvärtom.
Lycka till med försäljningen av din bil!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 27 april 2008

Skatter

Du som äger bil vet att det blir en del skatt att betala. Tänkte i det här inlägget gå igenom lite snabbt vad som egentligen beskattas:
  • Utsläppsskatt - Dina koldioxidutsläpp beskattas. Med hur mycket beror på om du kör på bensin eller diesel.
  • Fordonsskatt - På Skatteverkets hemsida finns en lista med vilka fordon som är skatteskyldiga för fordonsskatt.
  • Moms på drivmedel - En skatt som många glömmer bort är momsen som tas ut på det drivmedel din bil går på.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 24 april 2008

Hybridbil

När jag har pratat om miljö här på bloggen tidigare har det mest handlat om olika drivmedel. Det finns dock andra sätt som gör att man kan minska utsläppen från sin bil. Ett sådant sätt är att skaffa en hybridbil. En hybridbil är det närmaste vi har kommit än elbil hittills. Det är en blandning mellan en vanlig bil med förbränningsmotor och en elbil, en hybrid alltså.

Det fungerar så att bilen i förstahand drivs mha ett batteri. När batteriet sedan börjar ta slut går bilen över till att använda förbränningsmotorn. Än så länge är batterierna inte tillräckligt välutvecklade för att tekniken ska vara till någon större nytta vid körning längre sträckor. Däremot kan hybridbilar ha väldigt god inverkan på miljön i storstäder då avgasutsläppen har negativ inverkan på luftkvalitén i större städer.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1st.se

Att välja rätt bilförsäkring

Att välja vilken bilförsäkring är en hel vetenskap i sig. Vilket som är det bästa valet är olika beroende på person och bil och det går inte peka på någon försäkring som är bäst för alla. I ett tidigare inlägg skrev jag att tre olika nivåer av bilförsäkring. Det första steget i valet av bilförsäkring är att välja vilken av de nivåerna som passar dig bäst. På så sätt kan du enkelt filtrera bort en ganska stor del av alla alternativ.
Nästa steg är att börja kolla upp vilka olika försäkringsbolag det finns som erbjuder den typ av försäkring du är ute efter. Börja jämföra villkor, självrisker, mm. Var noga med att läsa det finstilta, där kan det dölja sig viktig info. Läsa även runt på olika forum för att se vad det har skrivits om olika försäkringsbolag, hur de skött sig och så vidare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 23 april 2008

Leasa eller köpa företagsbil?

Om du ska skaffa företagsbil så finns är det värt att överväga om det inte är bättre att leasa sin företagsbil än att köpa den. Det finns fördelar med båda alternativen och vilket som passar bäst varierar från fall till fall. Leasing kan i vissa fall vara billigare, men om du ska köpa flera bilar kan du lätt förhandla till dig en trevlig mängdrabbat. Men den som är företagare vet att det ibland kan vara problem att få till det med likviditeten och då är ju leasing ett bättre alternativ då man inte behöver lägga ut alla pengarna på en gång. Att faktiskt äga sin företagsbil och inte behöva lite på någon annan kan ju dock vara en trygghet. Vad händer t ex om leasingbolaget går i konkurs och tvingas lägga ner?

Som du hör finns det fördelar både med att leasa och att köpa bilen. Vilket som passar är upp till var och en. Jag hoppas att detta korta inlägg dock lyckats lyfta fram lite fördelar med båda alternativen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 22 april 2008

Bilimport från USA

Jag har tidigare skrivit lite om bilimport i allmänhet och lovade då att skriva lite mer specifikt om vad som gäller vid bilimport från olika länder. Först ut är bilimport från USA.

När det gäller bilimport från USA finns det ett självklart problem, hur bilen ska tas hit. Det ligger ju som bekant ett världshav mellan Sverige och USA vilket helt klart försvårar och fördyrar frakten. På så sätt är kringkostnaderna vid import från USA högre än vid bilimport från exempelvis Tyskland.
USA är ju dock bilen hemland och utbudet av bilar är enormt. Så om du kollar omkring ordentligt innan du slår till så är chansen stor att du kan komma billigare undan ändå.
Men den stora marknaden kan framstå som en djungel för den oinsatte. Därför kan det vara att rekommendera att anlite en importfirma, då både letandet efter bil och frakten är lurigare än man tror. Självklart innebär det en extra kostnad, men tid är också pengar och du sparar mycket samtidigt som du minskar riskerna då om du använder en importfirma. Jag vill därför rekommendera det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 21 april 2008

Olika drivmedel

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om biogas, som är ett alternativt, miljövänligt drivmedel. I det här inlägget kommer jag att ta upp lite fler drivmedel och diskutera deras funktion utifrån miljösynpunkt.
Våra drivmedel brukar delas upp i två grupper, fossila och förnyelsebara. De två vanligaste fossila är bensin och diesel. Sedan har vi våra vanligaste förnyelsebara bränslen som just nu är etanol och biogas. Jag ska gå in lite närmare på vad de olika drivmedlen har för fördelar. Jag hoppar dock över att skriva mer om biogas, utan hänvisar istället till mitt tidigare inlägg om det.

Bensin
Bensin är Sveriges vanligaste drivmedel. Det tillverkas av olja som är en ändlig resurs. Det är en stor nackdel då det inte är hållbart att vi kommer att kunna använda bensin i all evighet. Vid förbränning av bensin bildas dessutom kväveoxider och koldioxid som båda är växthusgaser. Mycket av kväveoxiderna kan dock filtreras bort med hjälp av katalysatorer som finns i alla nya bilar.

Diesel
Diesel tillverkas, precis som bensin, av olja. Diesel har på så sätt samma nackdelar ur miljösynpunkt. Dock är förbränns diesel effektivare vilket gör att det är lite miljövänligare och framförallt ekonomiskare val.

Etanol
Etanol är till skillnad från bensin och diesel ett förnyelsebart bränsle. Det är en sorts alkohol som tillverkas genom jäsning av sockerväxter. Det som är intressant med etanol är att det släpper ut betydligt mindre partiklar och kväveoxider än bensin och diesel. Dock så är det inte lika effektivt så det går åt mer etanol, vilket gör det dyrare och väger upp för en del av miljövinsten. Dessutom är det inte så många mackar som säljer etanol än så länge.

Skatter är en annan viktig sak som spelar stor roll vid valet av drivmedel, men det tänker jag gå igenom i ett senare inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 20 april 2008

Bilweb

Ännu ett tips på en annonssajt för begagnade bilar: Bilweb.se. Bilweb är Eniros satsning på en annonsajt inom begagnade bilar. Om du vet vilken din drömbil är så är det enkelt att hitta den. Det finns nämligen en mycket detaljerad sökfunktion som gör det lätt för dig att hitta exakt modell. Hur utbudet är kan jag inte riktigt svara på då jag inte kollat runt tillräckligt, men det lilla jag har kollat verkar lovande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag 19 april 2008

Bilimportlänkar

Här kommer en liten länklista som bör kunna besvara de flesta av dina frågor kring bilimport:
  • www.mobile.de - Tysk sida med annonser för massor av begagnade tyska bilar. Stor fyndpotential!
  • www.autoscout24.de - Liknar mobile.de. Även här finns goda chanser till fynd.
  • www.autotrader.com - Engelsk sida som liknar både mobile.de och autoscout24.de. Innehåller även nya bilar.
  • www.worldwidemotors.se - Ett företag som hjälper dig med bilimport från främst USA.
  • www.importassistans.se - Ett företag som hjälper till med bilimport från Tyskland.
  • www.skv.se - Skatteverkets hemsida med allt du behöver veta kring regler och lagar som styr bilimport.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonsbörsen

Här kommer nästa tips på en annonsplats för dig när du ska sälja bil. Annonsbörsen är en sida specialiserad på bil- och båtannonser. Där finns gott om besökare som är intresserad av bilar. Men det som är allra bäst är att det är helt gratis att annonsera. Du kan dessutom lägga upp hur mycket text som helst samt fritt antal foton och dessutom videofilmer.

torsdag 17 april 2008

Företagsbil

De flesta bilar som rullar på gatorna här i landet är privatägda, men en viss del är ändå företagsbilar. Då jag driver eget företag var det värt att utvärdera vad det skulle innebära att skaffa företagsbil istället för privat bil när jag nu ändå ska köpa bil. Nu har jag ändå bestämt mig för att det blir för mycket krångel med en företagsbil då jag ändå skulle använda den så lite i firman, men jag tyckte ändå att det kunde vara intressant att delge vad jag kommit fram till här på bloggen.

Det första som slår en när man börjar titta på vad det innebär med företagsbil är hur mycket komplicerade regler och krångel det är med företagsbil. Används bilen privat räknas det som en förmån som ska beskattas. Läs mer på Skatteverkets hemsida.
Det kan dock vara mycket kostnadseffektivt att skaffa företagsbil om du har anställda som kör mycket varje år. Använder de kollektivtrafik eller egen bil kan kostnaderna snabbt skena iväg jämfört med om de använder en företagsbil.
Det är ett svårt beslut att ta, som kräver noggranna beräkningar. För mig som enmansföretagare passade det inte, men det behöver inte gälla för alla. Kolla upp det här alternativet för det kan som sagt vara riktigt smart!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 16 april 2008

Var ska man köpa begagnad bil?

Att köpa begagnad bil innebär betydligt lägre pris när du ska köpa bil. Det är dock inte lika enkelt som att köpa en ny bil då du bara behöver gå in butiken och slåt till. När du ska köpa begagnad bil är det lite mer jobb med att leta efter den bil du vill ha. Det finns i huvudsak tre sätt att leta på den - annons på nätet, annons i tidning och hos bilhandlaren.

Man brukar i första hand skilja på att köpa bilen privat eller hos handlare. Köper du hos din bilhandlare blir det ofta lite dyrare då han lägger på ett par tusenlappar på inköpspriset för honom. Å andra sidan får du en större trygget då du i de flesta fall får en garanti på bilen. Man kan göra riktiga klipp om man köper från privatperson, men i många fall är det tryggare att handla hos bilhandlare. Vilket som är bäst beror lite på ens egna bilkunskaper...

Nyttiga länkar:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 15 april 2008

Bilimport

Ett sätt att hålla kostnaderna nere när man ska köpa bil är att importera den från utlandet. Bilar är i regel billigare utomlands och det finns ofta en större marknad. Chansen att du hittar din drömbil är alltså aningen större än om du bara kolla på den svenska marknaden.
Tyskland och USA är de två länder som det är vanligast att man importerar bil ifrån som svensk, men även t ex Italien är populärt. Jag kommer senare skriva lite mer specifika inlägg om bilimport från några av dessa länder.

Att importera sin bil är dock inte enbart guld och gröna skogar, det är även förknippat med en rad svårigheter. Bilen måste transporteras till Sverige på något vis. Detta innebär att du antingen måste hämta den själv eller anlita transportfirma. Detta innebär extra kostnader som man måste ha med i beräkningen.
Ett annat problem som uppstår är att bilen måste registreras i Sverige. Jag kommer att gå igenom mer om vad som gäller för de olika länderna kring dessa frågor i senare inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 14 april 2008

Blocket.se

Har tidigare skrivit ett inlägg med tips till annonstexten när du ska sälja din bil. Jag tänkte i det här bloginlägget skriva lite om Blocket.se, som är Sveriges största annonsplats.

Blocket är som nämnt Sveriges största annonsplats för begagnade prylar. Det gör att du når väldigt många människor med din annons. En annan fördel med att annonsera på Blocket är att det finns goda chanser till en snabb affär. Personerna som letar på Blocket är inte de mest bilkunniga och chansen att de går med på en snabb affär utan provkörning är stor. Har du en bil som inte är värd så mycket utan du mest vill bli av med är Blocket verkligen att rekommendera!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 13 april 2008

Typ av växel?

När du ska köpa bil är ett av de viktigaste beslut du ska ta huruvida du ska manuell eller automatväxel. Här kommer ett klassiskt inlägg med fördelar med de olika alternativen uppradade i punktform.

Automatväxel:
  • Lägre energiförbrukning.
  • Bättre hållbarhet på lådan.
Automatväxel:
  • Bekvämt.
  • Säkrare då du har färre saker att hålla reda på när du kör.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Biogas

Som jag skrev om senast orsakar bilåkandet stora skador på miljön. Det är därför av yttersta vikt att vi försöker minimera inverkan från våra bilar. En viktig del i det hela är valet av drivmedel. Fossila bränslen, som t ex bensin och diesel, är sämre av flera skäl. Dels för att de tär på ändliga resurser och dels för att de bildar mycket växthusgaser vid förbränning. Ett alternativ till dessa är biogas.

Biogas är en gas som bildas vid nedbrytning av organiskt material. På många reningsverk har man anläggningar för utvinning av biogas. Biogasen kan sedan användas till bränsle i fordon, men energin går även att använda till andra saker. Till exempel så används biogasen som bildas i reningsverk ofta till att täcka reningsverkets energbehov.
Vill du läsa mer om biogas kan jag rekommendera Wikipedias artikel om ämnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Miljö

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa bil är miljöfaktorn. Att växthuseffekten och andra miljöfaror existerar är idag inte längre omdebatterat utan ett faktum. Bilåkandet är en av de största bovarna och påverkar jorden negativt på en rad sätt. Jag tänkte ägna det här inlägget att gå igenom lite hur det skadar miljön att åka bil och hoppas att det ska fungera som en väckarklocka för några. I senare inlägg tänker jag gå igenom hur man kan välja en bil som är lite mer skonsam mot miljön.

Växthusgaser

Hur växthuseffekten fungerar känner de flesta till vid det här laget. Den är en nödvändig del för livet på jorden, men när människan släpper ut stora mängder växthusgaser så förstärks den och klimatet förändras. Hur det påverkar jorden känner vi redan till. Det är här bilen kommer in i bilden. När bensin förbränns i motorn bildas nämligen både koldioxid och kväveoxider som är växthusgaser. Den tunga biltrafiken ger sammanlagt så stora utsläpp att den är en av de absolut största källorna till utsläpp av växthusgaser.

Försurning

Kväveoxider bidrar även till försurning då de i atmosfären reagerar med vatten och bildar salpetersyra. Salpetersyran faller sedan med regnet och försurar skog, sjöar och mark. Detta drabbar ekosystemet hårt, kanske främst i sjöar.

Biltrafik påverkar miljön negativt på fler sätt, men dessa är de två kanske allvarligaste.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 11 april 2008

Försäkringsbolag

Det har blivit nästan enbart inlägg med tips i punktform på sista tiden och här kommer ännu ett. Den här gången ska det handla om försäkringsbolag och hur du väljer det. Jag tänker inte tips om något särskilt utan istället ge lite råd kring hur du ska gå tillväga med valet. Det mesta handlar om att jämföra villkoren mellan bolagen. Dessa punkter kan vara bra att kolla på:
  • Vad försäkringen täcker? Detta kan skilja sig mer än man tror.
  • Självrisken. Ganska viktigt kan tyckas.
  • Avgifterna.
  • Läs även det finstilta. Där kan det finnas viktig information som man lätt missar.
Ett annat tips är att kolla runt lite på forum på internet och se vad andra har sagt om olika försäkringsbolag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 9 april 2008

Sälja bil: Annonstexten

Lite tvära kast här från att köpa bil till att sälja bil. En av de avgörande sakerna för om du ska få din bil såld är hur du utformar annonstexten. Jag tänkte i det här inlägget ge lite tips på hur du ska utforma annonstexten för att nå så bra resultat med din annonsförsäljning som möjligt.

Det första du ska tänka på är att skaffa en bra bild på din bil. Det är nog det allra viktigaste i hela annonsen. Här är en liten checklista på vad mer som måste finnas med:
  • Bilens modell
  • Årgång
  • Antal mil
  • Ev. tillbehör
  • Drivmedel
  • Var bilen finns
  • Auktion/Slå till?
Om din bil har stora brister så ska du självklart ta upp dessa, men även om din bil fungerar som smort kan du ta upp någon liten skavank som egentligen inte spelar någon roll. Det inger förtroende.

Lycka till med försäljning!

Tips till dig som ska köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är lockande. Det är både billigt och enkelt! Men det finns en rad fallgropar att falla i när det gäller köp av begagnad bil. Det här inlägget innehåller vissa tips på saker som du ska tänka på för att inte bli lurad och missnöjd med ditt köp.
  • Provkör alltid bilen! Du måste vara vän med din bil och du kanske uppfattar bilen på annat sätt än den nuvarande ägaren. Det finns dessutom folk som luras och påstår att bilen är i bättre skick än den egentligen. Att köpa en bil man inte provkört är lite som att köpa grisen i säcken.
  • Var misstänksam! Det finns många skumma säljare på marknaden så var vaksam och ställ kritiska frågor.
  • Kolla alltid att säljaren står som ägare till bilen och be att få se utdrag från besiktningen!
Det där är bara några saker som är viktiga att tänka på när det gäller köp av begagnade bilar. Kolla även in dessa länkar för fler tips:

tisdag 8 april 2008

Vilken typ av bil ska man välja?

När man ska köpa bil är ett av de viktigaste besluten man ska ta att välja vilken typ av bil man ska välja. I det här inlägget tänkte jag presentera lite olika saker man ska tänka på när man ska välja bil:
  • Hur många personer ska få plats? Hur många ni är i familjen som ska åka spelar stor roll när du väljer bil. Bor du ensam är det onödigt att köpa en för stor bil, då den drar för mycket bränsle och på så sätt blir onödigt dyr.
    Har du istället stor familj kan det vara helt nödvändigt att ha en minibuss för att alla ska kunna åka med!
  • Mycket långa resor eller stadskörning? Olika bilar lämpar sig olika bra för olika typer av körning. Beroende på hur du kör mest passar olika bilar. Om du t ex kör mycket i stan kan det vara bra med en liten bil som det är lätt att hitta parkeringsplats till. Kör du istället ofta längre sträckor så kan det vara bra att välja en bil som går stabilt på större vägar.
  • Behov av bagageutrymme? Beroende på hur mycket du reser med bilen eller vad du har för yrke kan du ha stora behov av stort bagageutrymme. Se till att köpa en bil med tillräckligt stort bagageutrymme så att du får plats med allt, men köp inte heller en bil med för stort utrymme då det blir en onödig kostnad.
Det var lite olika saker som tål att tänka på när man ska välja bilmodell. Om du vill läsa mer om ämnet kan jag rekommendera dennar artikel om olika bilmodeller.

Att välja modell är dock inte allt man måste när man ska köpa bil. Jag ska ge lite fler tips kring att köpa bil här på bloggen senare. Vi hörs!

måndag 7 april 2008

Bilförsäkring - tre delar

Det finns i stort tre olika typer av bilförsäkring för dig som har bil. Dessa typer kan även ses som nivåer, då de successivt täcker mer och mer. Jag tänkte snabbt gå igenom vad dessa innebär i det här inlägget. Det ska dock sägas att förutsättningarna inte är helt lika beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, men det är inte så mycket. De tre typerna är:

  • Trafikförsäkring - denna nivå är obligatorisk enligt lag och måste tecknas av samtliga bilägare. Den täcker i stort skador på personer vållade med bilen, inklusive förare och passagerare i bilen, och även egendomsskador vållade med bilen.

  • Halvförsäkring - täcker allt som trafikförsäkringen täcker. Dessutom så täcks bland annat skador på bilen, stöld, bärgning in i halvförsäkringen. Villkoren kan variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag, så jämför kraftigt innan du slår till.

  • Helförsäkring - täcker, förutom det halvförsäkring täcker, vagnskador. Även här är det viktigt att man jämför villkoren mellan olika försäkringsbolag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ny blogg om bilar

Hej och välkommen till Bilar!

Bilar är en ny blogg som kommer att handla om allt möjligt kring bilar, men även om annat inom motor. Fokus till en början kommer att ligga på att köpa bil, då jag är inne i den fasen just nu och kommer att skriva ner mina tankar och erfarenheter kring det!

Bloggen kommer främst att tjäna ett personligt syfte då jag får möjlighet att konkretisera mina tankar kring bilar, mm, men jag hoppas även att andra ska finna bloggen intressant och läsvärd!

Väl mött!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,